40. hét

280 napja, 40 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
109 napja, kicsit több mint 15 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
38 napja, november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.
Ma végre elkezdődött a téli szünet.

Sok évvel ezelőtt anyukámat és néhány éve apukámat is így, karácsonyhoz közeledve veszítettem el. Azóta nagyon nehezen megy az ünnepre hangolódás. Nagyon szeretem a karácsonyt, de mégis nehéz a készülődés, és tudatosan tervezve kell haladnom. Aki ismer, az tudja, hogy nekem nagyon fontos az előre tervezés, de 2020-ban ez lehetetlen. Idén családunk biztonsága érdekében, nagylányaink sem jönnek el hozzánk, mindenki a saját otthonában ünnepel. Tavasz óta rengeteget videó-telefonálunk és játszunk közösen, online felületeken, így lesz ez most karácsonykor is. Remélem nem lesznek túlterheltek a vonalak, és működni fognak a rendszerek. Mivel ez az első külön töltött karácsonyuk, így készültek nekik karácsonyfa díszek, hogy legyen valami közös a fenyőfáinkban.

40 hete kezdett el terjedni hazánkban a vírus, ez pont egy várandóság ideje, ezért kíváncsi vagyok mennyi gyerek fog születni az elkövetkező hetekben/hónapokban.

Aktív betegek számának meredek emelkedése talán megállt, végre a kórházban és lélegeztető gépen lévő betegek száma csökkent. Jó volna, ha ezek a számok nem emelkednének újra.

A KSH oldalán (https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004e.html) néhány hét lemaradással megtalálhatóak országosan a halálozások számai, nemek és korcsoportok szerint, heti bontásban. A fenti forrásban megtalálható számok mellé, grafikonra tettem a vírushelyzettel összefüggésben közölt adatokat. Sajnos, már jelentősen nyomot hagy a vírus és az általa kialakult helyzet (túlterhelt, teljesítő képességeiken túl lévő kórházak) a halálozási adatokban is. Amikor a KSH adataiból kivonom az adott heti COVID-os haláleseteket, akkor is kiugróan magas az elhunytak száma az előző évekhez képest. Nagyon sok családnak lesz szomorú karácsonya.

Környező országok szintén küzdenek, egyre több helyen vezetnek be a tavaszihoz hasonló korlátozásokat. Magyarország vezetése sajnos halogatja azokat az intézkedéseket, amelyeket a környező országokban már megléptek.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!