99. hét

695 napja, 99 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Nem csak papírra lehet festeni, rajzolni, lehet akár egy tableten is játszani a formákkal és színekkel. A kisebbik nagylányom alkotása a kép, nekem nagyon megtetszett így elkértem tőle.

A COVID-19 ötödik hulláma lassan tetőzik Magyarországon, nagyon sok az új beteg. A kórházban kezelt betegek száma növekszik, és már a lélegeztető gépeken lévők számában sem látható csökkenés.

Néhány hete változás történt az adatközlésben, pontosítás történt abban, hogy kik számítanak lélegeztetőgépen lévő betegnek. Emiatt van egy jelentős visszaesés a grafikonon.

A heti összesített adatoknál még mindig emelkedés látszik az újonnan regisztrált fertőzöttek számában Magyarországon. Ezen a héten regisztrálták az elmúlt 99 hétben a legtöbb beteget. Újra emelkedik az elhunytak száma is. Budapesten már elkezdett csökkenni az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányszámát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon a héten meghaladta a 40 százalékot a pozitív minták aránya, ez 2020. szeptembere óta a legmagasabb érték.

23 hónapja éljük fura és szokatlan életünket, sok új szabállyal. Januárban jelentősen több új beteget regisztráltak, mint ezelőtt bármikor.

Az aktív betegek száma a hó utolsó napján jelentősen kevesebb, mint a hónapban újonnan regisztrált betegek száma. Ezt azt mutatja, hogy most gyorsabb a gyógyulás.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Néhány oltóponton csütörtökön és pénteken délután, szombaton egész nap időpont-foglalás nélkül is lehet az oltást kérni. Az oltópontok listája és nyitvatartási ideje a hivatalos oldalon megtalálható.

Hazánkban 5 éves kortól kérhető az oltás. Jelenleg a 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és Moderna vakcinákkal, az 5-11 év közötti gyermekeket pedig Pfizer vakcinával oltják.

A 2021. december 15.-én megkezdődött az 5-11 közötti gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is kérhető az oltás.

Lehetőség és szükség is van a harmadik oltás felvételére, ha az előző oltástól számítva már eltelt 4 hónap.

A negyedik oltás is kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta eltelt 4 hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, háziorvossal.

2022. február 4-ig 6.369.089 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 6.111.632 fő már megkapta a második oltását is. 3.712.974 fő pedig már a harmadik oltását is felvette. A negyedik oltást felvevők számáról még nincs adatközlés.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

Készítettem egy grafikont az oltást felvevők havi számáról. Ebben a hónapban is sokan éltek a harmadik oltás lehetőségével.

A 5 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!