98. hét

688 napja, 98 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

53. napja üzemelnek a cserepeim. A bazsalikom nagyon finom és illatos, szeretem használni, ez meg is látszik a növényen, eléggé megkopasztottam már. A petrezselyem feladta, de 7 napja újra ültettem. A snidling éldegél, még nem volt szívem kicserélni azt is.

A COVID-19 ötödik hulláma berobbant Magyarországon, nagyon sok az új beteg. A kórházban kezelt betegek száma elkezdett növekedni, egyenlőre a lélegeztető gépen lévők számában továbbra is csökkenés tapasztalható.

Néhány hete változás történt az adatközlésben, pontosítás történt abban, hogy kik számítanak lélegeztetőgépen lévő betegnek. Emiatt van egy jelentős visszaesés a grafikonon.

A heti összesített adatoknál még mindig emelkedés látszik az újonnan regisztrált fertőzöttek számában országosan és Budapesten is. Ezen a héten regisztrálták az elmúlt 98 hétben a legtöbb beteget. Újra elkezdett emelkedni az elhunytak száma is.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányszámát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon a héten meghaladta a 38 százalékot a pozitív minták aránya, ez 2020. szeptembere óta a legmagasabb érték.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Néhány oltóponton csütörtökön és pénteken délután, szombaton egész nap időpont-foglalás nélkül is lehet az oltást kérni. Az oltópontok listája és nyitvatartási ideje a hivatalos oldalon megtalálható.

Hazánkban 5 éves kortól kérhető az oltás. Jelenleg a 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és Moderna vakcinákkal, az 5-11 év közötti gyermekeket pedig Pfizer vakcinával oltják.

A 2021. december 15.-én megkezdődött az 5-11 közötti gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is kérhető az oltás.

Lehetőség és szükség is van a harmadik oltás felvételére, ha az előző oltástól számítva már eltelt 4 hónap. A kormány döntött arról, hogy február 15-étől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul, és ha valaki a második oltását követő 6 hónapon belül nem veszi fel a harmadik vakcinát, akkor az igazolványa automatikusan érvénytelenné válik.

A negyedik oltás is kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta már eltelt 4 hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, háziorvossal.

2022. január 28-ig 6.351.476 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 6.089.784 fő már megkapta a második oltását is. 3.594.529 fő pedig már a harmadik oltását is felvette. A negyedik oltást felvevők számáról még nincs adatközlés.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 5 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!