92. hét

646 napja, 92 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

A snidling és a bazsalikom már szépen növekszik a cserepeimben, de a petrezselyem felbukkanására még várok.

Snidling, Bazsalikom, Petrezselyem

Úgy tűnik, hogy túl vagyunk a COVID-19 negyedik hullámának tetőzésén. Csökken az aktív és a kórházban kezelt betegek száma. Két hete változás történt az adatközlésben, pontosítás történt abban, hogy kik számítanak lélegeztetőgépen lévő betegnek. Emiatt egy jelentős visszaesés van azon a grafikonon. Végre a naponta jelentett elhunytak száma is csökken.

A heti összesített adatoknál is csökkenés látszik az újonnan regisztrált betegek és az elhunytak számában. Ezen a héten is többen gyógyultak meg, mint ahány új beteget regisztráltak. Most mintha rövidebb ideig tartana a betegség, hamarabb következik be a gyógyultak számának emelkedése, mint az előző hullámnál.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányszámát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon jelenleg csökken a pozitív minták aránya, de sajnos még mindig a 20 százalék közelében van.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 5 éves kortól kérhető az oltás. Jelenleg a 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és Moderna vakcinákkal, az 5-11 év közötti gyermekeket pedig Pfizer vakcinával oltják.

A héten megkezdődött az 5-11 közötti gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is kérhető az oltás.

Lehetőség van harmadik oltás felvételére is, ha az előző oltástól számítva eltelt bizonyos idő.

2021. december 17-ig 6.208.430 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.923.284 fő már megkapta a második oltását is.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 5 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!