28. hét

196 napja, 28 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. 25 napja, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.

Az aktív betegek száma napról napra jelentősen emelkedik hazánkban. Augusztus 1-hez képest 29-szer annyi az aktív beteg, közel 8-szor annyian vannak kórházban, és 5-ször annyian lélegeztető gépen. Elhunytak száma is napi 7-8 fő körül van újra.

Az újonnan regisztráltak száma 700 – 1100 fő között van naponta, tavasszal 210 fő volt a rekord. Végre többet tesztelnek, de a híreket és az ismerősöket olvasva, nagyon sokan nem jutnak teszteléshez. Ha mégis, akkor is napokat kell várni rá, hogy kiérkezzen a mintavevő egység.

A havi, heti és napi adatok grafikonjain jól látszik a tendencia, hogy egyre több a beteg. Az összesített adatokat ábrázoló grafikonon látszik, hogy a gyógyultak száma most, 3 hét késéssel kezdi követni a szeptember eleji betegszám emelkedést.

A környező országok közül a legtöbben nagyon hasonló a helyzet, mint hazánkban. Nagyon magas a hetente regisztrált új betegek száma. Megszereztük a dobogós harmadik helyet az új regisztráltak számával.

A WHO oldalán találtam néhány beszédes plakátot a maszkviselés szabályairól. Nagyon jó volna, ha ezekkel mindenki tisztában volna. Rendszeresen mosnák a maszkokat, nem használnának többször nedvesen a maszkot, és betartanák a maszk fel- és levételekor szükséges kézfertőtlenítést. Ezt a plakátot a gyerekeknek készítették, jó volna, ha a magyar verziója minden iskolában, minden tanterembe ki volna függesztve.

  • Alaposan moss kezet mielőtt a maszkhoz érsz!
  • Vizsgáld meg a maszkot, hogy nem-e sérült vagy piszkos!
  • Vedd fel a maszkot, úgy hogy a szádat és az orrodat eltakarja!
  • Felvétel után ne nyúlj arcodhoz és a maszkhoz!
  • A maszk levétele előtt moss alaposan kezet, vagy használj kézfertőtlenítőt!
  • Úgy vedd le a maszkot, hogy ne érj az elejéhez!
  • A használt maszkot tedd egy zárható tárolóba!
  • Moss alaposan kezet, vagy használj kézfertőtlenítőt!
  • Minden nap mossátok ki a maszkot forró vízben mosószerrel!
  • A maszkodat ne oszd meg senkivel!
WHO Gyerek maszkviselés szabályai
WHO maszkviselés szabályai gyerekeknek

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”