15. hét

105 napja, 15 hete zártak be az iskolák. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. Elkezdődött a nyári szünet, mi minden percét élvezzük.

Nyári szünetben mi idén nem terveztünk nagy, családi, elutazós nyaralást, mert tavaly nagyon rossz tapasztalatokat szereztünk. Hónapokba tellett mire újra egészségesek lettünk. Így igazából csak kicsit befolyásol minket a mostani helyzet.

A nyári szünetre az egyik projektünk, hogy kipróbáljuk, mi lesz a szabadtéri virág magokból (pézsmabúzavirág, őszirózsa) ha lakásban, „cserépben” nevelkednek. A magokat június 15-én ültettük, az első magok június 20-án bújtak ki, pont lemaradtak a múltheti bejegyzésemről. Ez egy friss, mai kép róluk:

Virágok
Virágok bújnak kifelé

A számokat még mindig feljegyzem magamnak, és hétről-hétre elkészítem a grafikonokat, így jobban látom a tendenciákat. Csökkenő tendenciát mutat az aktív betegek száma, szerencsére.

A héten az új regisztrált betegek száma is 10 alatt van többnyire.

A heti és a napi változások is egyre alacsonyabb adatokat mutatnak, és összes eddigi beteg számmal is elég jó helyen állunk a világon és Európában. A napi és az összes grafikonokon mostantól csak az elmúlt 1 hónap adatai szerepelnek, hogy jobban áttekinthetőek legyenek.

7 hete már a szomszédos országok adatait is követem, a számok magukért beszélnek. A tendenciák országonként elég eltérőek, Ukrajnában, Romániában még eléggé magas hozzánk képest a friss esetek száma.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

Ha valaki kíváncsi a nemzetközi adatokra, akkor a WHO oldalán (https://covid19.who.int/) utána lehet nézni a kezdetektől. A WHO oldalán egy csv fájl is letölthető, amelyben az adatok országonként és naponként megtalálhatóak.