86. hét

604 napja, 86 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

A múlt héten végre kötelezővé tették a tömegközlekedésen a maszkviselést, de zárt helyeken még mindig saját döntésre bízzák, hogy viseljük-e.

A minket érintő egyetem vezetősége elég felelősségtudó, a héten már mindenhol és mindenkinek kötelezővé tették a maszk használatát. Sőt, náluk szeptembertől az elméleti órák online zajlanak. Az általános iskolában nem ilyen pozitív a helyzet, de péntektől legalább már a közösségi terekben kötelező a maszk viselése.

Ne feledjük, a 12 év alattiaknak jelenleg még nem elérhető oltás hazánkban. Ez azt jelenti, hogy 1-5. osztályig még egy gyerek sem kaphatott oltást. A 6. osztályosok idén töltik be a 12. életévüket, így sokan még közülük sem kaphatták meg az oltást. A 7-8. osztályosok azok, akik korcsoportjuk alapján már oltottak lehetnének.

A COVID-19 negyedik hulláma nagyon meglátszik a grafikonokon. Hol lesz a tetőzés? Meddig emelkedik még? Egyre többen vannak kórházban, és lélegeztetőgépen. A naponta jelentett elhunytak száma is jelentősen emelkedik.

A heti összesített adatoknál látszik, hogy ezen a héten jelentősen emelkedett az újonnan regisztrált betegek száma. Magyarországon a 44. héten ötször annyi beteget regisztráltak mint a 41. héten.

A héten jelentősen megemelkedett az elhunytak száma, csak nagyon súlyos közlekedési balesetben hunyna el annyi honfitársunk, mint ahányan a héten COVID-19 következtében elhunytak. Megdöbbentőek ezek a számok.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon a pozitív tesztek arányában továbbra is meredek növekedés látszik, már közel 18 százalékos. A héten csütörtökön a napi pozitív tesztek aránya 29 százalék fölött volt.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 éves gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják.

Lehetőség van harmadik oltásra időpontot foglalni azoknak, akiknek szükséges, de még elég kaotikus a rendszer. Én jónak tartanám, ha a társadalombiztosítás terhére ellenanyag-szint mérés is történne a harmadik oltás beadása előtt.

2021. november 5-ig 5.967.747 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.748.682 fő már megkapta a második oltását is. Nagyon kevesen élnek az oltás lehetőségével a még oltatlanok közül.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!