26. hét

182 napja, 26 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. 11 napja, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév, pillanatnyilag tantermi jelenléti oktatással, de egyre több helyen kell osztályoknak vagy iskoláknak áttérni hosszabb-rövidebb időre az online oktatásra. A napi grafikonokat elnézve, nem értem, miért teszünk úgy, mintha minden rendbe volna.

A gyerekeknek nyáron elég volt néhány maszk fejenként, mert igyekeztük elkerülni az olyan helyzeteket, ahol szükséges a maszk viselése. Néhány nap iskolába járás után viszont egyértelművé vált számomra, hogy jelentősen bővíteni kell a gyerekek maszk-készletét. A hétvégén nagyüzemi maszkgyártásba kezdtem, hogy legyen lehetőségük mindig tisztát venni, amikor csak szükségesnek látják.

Egyre többször kapom meg, hogy a számok grafikonon való ábrázolásával félelmet keltek, pedig csak láthatóvá teszem azt, ami egyébként nehezebben látható sokaknak. Közel háromszor annyi aktív beteg van ma Magyarországon, mint amennyi a tavaszi csúcs volt, és jelentősen emelkedik a kórházban kezelt betegek száma is.

Az újonnan regisztráltak száma rekordokat dönt, végre emelkedett a napi mintavételek száma is. Egy harmad hónap alatt annyi mintavétel történt, mint egész augusztus hónapban.

A havi, heti és napi adatok grafikonja és az összesített adatok. Szeptemberben 11 nap alatt több, mint kétszer annyi új beteget regisztráltak, mint egész áprilisban. Nagyon gyorsan terjed a vírus, egyenlőre főleg a fiatalok körében, de a fiatalok nem a fán teremnek. A hozzátartozók sok esetben már a komolyabban veszélyeztettetek korcsoportjába tartoznak. Szomorú, de hamarosan jelentősen növekedni fog az elhunytak száma is. Pedig azt megelőzhetnénk az időben meghozott, megfelelő intézkedésekkel.

A környező országokban továbbra sem mindenhol jó a helyzet. A nagy számú fiatalabb korosztályba tartozó új beteg miatt jelentősen csökkent az elhunytak százalékos aránya hazánkban. Lassan nem lesz kiugróan magas ez a szám nálunk sem. Ha nem hoznak szigorú intézkedéseket, akkor hamarosan az idősebb korosztályt is eléri a betegség, és jelentősen fog emelkedni az elhunytak száma.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

Végre hallani híreket, hogy büntetni fogják a maszkot nem viselőket. Szomorú vagyok, hogy csak a büntetés megjelenése képes ma embereket arra rávenni, hogy az egyszerű szabályokat betartsák.