77. hét

541 napja, 77 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus. Szerdán elkezdődött a 2021/2022-es tanév. Az előző tanévben bevezetett szabályokat megszüntették.

A környező országokhoz hasonló szabályozások nincsenek érvényben, pedig a jó megoldásokat érdemes volna másolni. Az orvosi kamara és más szakemberek ajánlásának sincs nyoma a Magyarországon érvényben lévő járványügyi intézkedésekben. Saját elhatározásból mi követhetjük ezeket a szigorúbb szabályokat. Használhatunk szabályosan maszkot, és csökkenthetjük a kontaktjaink a számát, hogy ezzel csökkentsük a megfertőződésünk esélyét és megszakítsuk a fertőzési láncot.

3 hete letört egy ág a Pozsgafámról, a héten elültettem, reménykedek benne, hogy szépen fog fejlődni.

Pozsgafa
Pozsgafa

Az aktív betegek száma hol nő, hol csökken az előző napokhoz képest. Jól látható, hogy a negyedik hullám már itt van. Egyre több sportoló, közszereplő jelenti be, hogy épp a vírussal küzd és karanténba kényszerül. Egyre többen szorulnak kórházi és lélegeztetőgépes kezelésre is. A grafikonokon szereplő adatok jobb átláthatóságáért a grafikonok kezdő dátuma 2021. 06. 30. lett.

A heti összesített adatoknál látszik, hogy a múlt héthez hasonlóan ezen a héten is jelentősen emelkedett az újonnan regisztrált betegek száma.

A 23. heti adatok tört-heti adatokat tartalmaznak, mert csak 5 napnyi adat állt rendelkezésemre. A hétfőn közölt adatok az aktuális heti adatokhoz lettek hozzáadva.

A 33. hét péntekének adatai a 34. heti adatokban jelennek meg, mert pénteken, augusztus 20.-án nem volt adatközlés.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám szerencsére hetek óta alatta van. A pozitív tesztek arányában továbbra is növekedés látszik, és sajnos már átléptük a 2 százalékot.

A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma a 27. hét óta a sok évi átlag alatt van. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat.

Eltelt egy újabb hónap, augusztusban kétszer annyi új beteget regisztráltak, mint júliusban. Jó hír. hogy az új betegek számához viszonyítva nagyon sokan gyógyultak meg, így jelentősen csökkent az aktív betegek száma.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hetekben már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni.

Lehetőség van harmadik oltásra időpontot foglalni azoknak, akiknek szükséges, de elég kaotikus a rendszer. Én jónak tartanám, ha társadalombiztosítás terhére ellenanyag-szint mérés is történne a harmadik oltás beadása előtt.

A vakcinából annyi van az országban, hogy mindenki megkaphatja azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 éves gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják.

2021. szeptember 3-ig 5.725.336 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.505.341 fő már megkapta a második oltását is. Az iskolákban is lehetőség volt első oltást kapni az iskolába járó korosztálynak. Ez meg is látszik a hét grafikonján, az első oltást kapottak számának emelkedésben. Érdekes, hogy a második oltást sokkal kevesebben kapják meg hetek óta, mint ami várható volna a korábban beadott első oltások számából.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!