76. hét

534 napja, 76 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus. Szerdán kezdődik a 2021/2022-es tanév. Kíváncsian várom, hogy milyen szabályok lesznek érvényesek hazánkban. Lesznek-e az ausztriaihoz hasonló intézkedések az iskolákban, például folyamatos tesztelés? Nagyobb biztonságban érezném gyerekeimet, ha volnának hasonló intézkedések.

A májusban elültetett mandarinfáim nagyon sokat fejlődtek az elmúlt három hónapban.

Országosan továbbra is csökken az aktív betegek száma, de Budapesten nem ennyire egyértelmű a helyzet. Hol nő, hol csökken az előző naphoz képest az aktív betegek száma. Szerencsére jelenleg kevesebben szorulnak kórházi és lélegeztetőgépes kezelésre. A grafikonokon szereplő adatok jobb átláthatóságáért a grafikonok kezdő dátuma 2021. 06. 01. lett.

A heti összesített adatoknál látszik, hogy a héten jelentősen emelkedett az újonnan regisztrált betegek száma.

A 23. heti adatok tört-heti adatokat tartalmaznak, mert csak 5 napnyi adat állt rendelkezésemre. A hétfőn közölt adatok az aktuális heti adatokhoz lettek hozzáadva.

A 33. hét péntekének adatai a 34. heti adatokban jelennek meg, mert pénteken, augusztus 20.-án nem volt adatközlés.

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért készült néhány grafikon, amelyeken csak az utolsó 5 hét adatai szerepelnek.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám szerencsére hetek óta alatta van. A pozitív tesztek arányában a héten újra enyhe növekedés látszik, és sajnos már átléptük az 1 százalékot.

Úgy gondolom, ha most ésszel meghoznának néhány olyan döntést, amelyet a Magyar Orvosi Kamara is ajánl, és amiket a környező országokban bevezetnek, akkor volna esélyünk ellaposítani a negyedik hullámot. Egyenlőre ennek nyoma sincs, az ország lakosságának nagy része pedig saját elhatározásból nem tesz intézkedéseket, ha nem kötelezik őket. Pedig érdemes volna most is a környező országok jó megoldásait másolni.

A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma a 27. hét óta a sok évi átlag alatt van. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hetekben már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni.

Lehetőség van harmadik oltásra időpontot foglalni azoknak, akiknek szükséges, de elég kaotikus a rendszer. Én jónak tartanám, ha társadalombiztosítás terhére ellenanyag-szint mérés is történne a harmadik oltás beadása előtt.

A vakcinából annyi van az országban, hogy mindenki megkaphatja azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Hazánkban 12 éves kortól kérhető az oltás. A 12-18 éves gyermekeket Pfizer és a Moderna vakcinával oltják. A szeptemberi iskolakezdéskor az iskolákban is lehetőség lesz oltást kapni.

2021. augusztus 27-ig 5.725.336 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.505.341 fő már megkapta a második oltását is. Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!