73. hét

513 napja, 73 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Elkezdtünk készülni a következő tanévre, átnéztük mikből fogytunk ki, mit kell pótolnunk. Első körben ezt a halom iskolaszert vásároltuk be. Szépek, színesek, jó rájuk nézni, öröm lesz a tanulás ilyen felszerelés mellett.

Országosan továbbra is csökken az aktív betegek száma. A csökkenés üteme lassult, de egyelőre nem állt meg. Budapesten nem ennyire egyértelmű a helyzet, az egyik nap csökkenést, a másik nap enyhe növekedést mutatnak az aktív betegek száma. Egyre kevesebben szorulnak kórházi és lélegeztetőgépes kezelésre. A grafikonokon szereplő adatok jobb láthatóságáért a grafikonok kezdő dátuma 2021.06.01. lett.

A heti összesített adatoknál is látszik, hogy egyre kevesebb beteget regisztrálnak. Hetente kevesebb mint 400 fő az újonnan regisztrált betegek száma.

A 23. heti adatok tört-heti adatokat tartalmaznak, mert csak 5 napnyi adat állt rendelkezésemre. A hétfőn közölt adatok az aktuális heti adatokhoz lettek hozzáadva.

A jobb áttekinthetőség kedvéért készült néhány új grafikon, amelyeken csak az utolsó 5 hét adatai szerepelnek. Az utolsó heti adatok alapján országosan és Budapesten is több a gyógyult, mint az új regisztrált beteg. Budapesten a héten még enyhén emelkedett az újonnan regisztrált betegek száma, de országosan csökkenés látható.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám szerencsére hetek óta alatta van. A pozitív tesztek arányában a héten enyhe csökkenés látszik.

A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma újra a sok évi átlag közelében van. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hetekben már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni.

A múlt héten a 12-15 éves korosztály számára a Pfizer mellett a Moderna oltását is engedélyezték.

Lehetőség van harmadik oltásra időpontot foglalni azoknak akiknek szükséges, de elég kaotikus a rendszer. Én jónak tartanám, ha társadalombiztosítás terhére ellenanyag-szint mérés is történne a harmadik oltás beadása előtt.

A vakcinából annyi van az országban, hogy mindenki megkaphatja azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Már hazánkban is engedélyezték a 12-15 éves gyermekek részére az oltást, így a szülők már őket is regisztrálhatják a védőoltásra.

2021. augusztus 6-ig 5.641.870 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.480.218 fő már megkapta a második oltását is. Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!