68. hét

478 napja, 68 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Július 2-ig, már a 5,5 millió fő kapta meg legalább az első oltását, így július 3-tól már csak a kórházakban és a szociális intézményekben kötelező a maszkviselés. A kormány több egyéb korlátozást is feloldott illetve enyhített.

Július 2-től a szomszédos országok határ menti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért.

Amikor megláttam a képen látható készletet, rögtön tudtam ki az, akit meg szeretnék lepni ezzel. Már meg is kapta a tulajdonosa, és örült neki. Nagyon szépek ezek a készletek.

MIJ (Made in Japan). A tálkák Japánban tartós kerámiából készülnek. A kézi gyártásnak köszönhetően minden darab egyedi műalkotás.

Továbbra is csökken az aktív betegek száma, a csökkenés lassult, de egyenlőre nem állt meg. 100 fő alá csökkent a kórházban kezelt betegek száma, és lélegeztetőgépes kezelésre is egyre kevesebben szorulnak. A héten két nap is volt, amikor nem hunyt el COVID-19 következtében senki, bízom benne, hogy egyre több ilyen nap lesz.

A heti összesíttet adatoknál is látszik, hogy egyre kevesebb beteget regisztrálnak. A 23. heti adatok tört-heti adatokat tartalmaznak, mert csak 5 napnyi adat állt rendelkezésemre. A hétfőn közölt adatok az aktuális heti adatokhoz lettek hozzáadva. Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám szerencsére hetek óta alatta van.

A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma újra a sok évi átlag közelében van. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat. Újra a sok éves átlag környékén van a heti elhunytak száma.

Eltelt egy újabb hónap, júniusban jelentősen kevesebb új beteget regisztráltak, és az elhunytak száma is csökkent, de még mindig magas az aktív betegek száma.
Készítettem egy új grafikont, amelyre a hó utolsó napján aktív és a hónapban újonnan regisztrált fertőzöttek száma került.
Június 30-án jelentősen több aktív fertőzött volt, mint a júniusban újonnan regisztrált fertőzöttek száma. Ha a májusban és a júniusban regisztrált új fertőzöttek számát összeadjuk, még mindig kisebb számot kapunk. Ebből látszik, hogy nagyon sokan több hónapig küzdenek a fertőzéssel.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hetekben már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni.

A vakcinából annyi van az országban, hogy mindenki megkaphatja azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Már hazánkban is engedélyezték a 12-15 éves gyermekek részére az oltást, így a szülők által már ők is regisztrálhatóak a védőoltásra.

2021 július 02-ig 5.495.888 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 4.973.210 fő kapta meg a második oltását is.

Péntektől a szomszédos országok határ menti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért. Kíváncsian várom, hogy a magyarországi lakhellyel rendelkezők száma összesítve szerepel-e a statisztikákban a lakhellyel nem rendelkezőkkel. Rengeteg kérdés merül fel bennem ezzel kapcsolatban, nyilvántartási, statisztikai és finanszírozási témakörben.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!