33. hét

231 napja, 33 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. 60 napja, kicsit több mint 8 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév. Lassan vége a 10 napos őszi szünetnek.

Grafikonok egyre meredekebbek, semmi kedvezőt nem mutatnak.

A WHO állásfoglalása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám szeptember 10. óta folyamatosan felette van. Az újonnan regisztrált betegek száma már két napon is meghaladta a 3000 főt.

A heti, havi és napi adatok grafikonjai semmi jóval nem biztatnak minket.

A heti adatokat összesítő grafikon elég érdekes. Az elején néhány hét eltolódással követte a gyógyultak grafikonja az új betegek grafikonjának ívét, de ez mostanra megváltozott, lassabb lett a gyógyulás.

Hétköznaponként megtudhatjuk, hogy az Operatív Törzs hány óvodában és iskolában rendelt el rendkívüli szünetet. Valamint azt is, hogy hány osztálynál vagy teljes iskolánál rendeltek el digitális munkarendet. A 10 napos őszi szünet alatt csak az óvodákról közöltek számokat, az iskolákban fertőtlenítés zajlik.

Iskola- és óvodabezárások, elrendelt digitális munkarend az elmúlt 3 hétben

A legtöbb környező országban nagyon hasonló a helyzet mint hazánkban.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”