29. hét

203 napja, 29 hete zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus. 2020. 06. 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, de életbe lépett a járványügyi készültség. 32 napja, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév. Az aktív betegek száma folyamatosan nő. Nem értem, miért teszünk úgy, mintha minden rendben volna. Miért késlekednek döntéseket meghozni?

Szeptember vége és november eleje között 3 szülinapot és 3 névnapot ünneplünk. Most, ahogy eddig idén az összes családi ünnepen közös, nagy ebéd nélkül ünneplünk, de azért meglepetésekből, ajándékokból, kedvességekből jut mindenkinek. Férjem nagyon szereti a gyerekkorunk nagy játékait. Ezeket régi külsővel, de modern belsővel újra lehet építeni. Ma így került ki a keze közül a képen látható, kis Nintendo Gameboyra hasonlító játékszer, a blogján minden fontos információt közzétesz róla.

Az aktív betegek száma napról-napra jelentősen emelkedik, kórházban is egyre többen vannak. Ma 17-en elhunytak a betegség következtében. Április közepén volt utoljára ilyen sok elhunyt egy napon.

Az újonnan regisztráltak betegek száma ma 1300 fő fölött volt az országban, tavasszal 210 fő volt a rekord. A WHO ajánlása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arány szám szeptember 10. óta folyamatosan felette van.

A heti, havi és napi adatok grafikonjai semmi jóval nem biztatnak minket. Tegnap és ma csökkent a kórházban kezeltek száma, ebben csak az a szomorú, hogy pont ennyivel emelkedett az elhunytak száma ezen a két napon.

A legtöbb környező országban nagyon hasonló a helyzet, mint hazánkban.

Még mindig Kemenesi Gábor virológus szavaival tudok egyet érteni.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”