103. hét

723 napja, 103 hete és 2 napja zárták be az iskolákat a 2019/2020-as tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

2022 március 6-án Magyarországon kivezetik a hatályban lévő járványügyi korlátozások legtöbbjét, szinte sehol sem lesz kötelező a maszk viselése.

Ausztriában is enyhítéseket vezettek be 2022. március 5-ével kezdődően, de megmaradt az FFP2-es maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön és a napi szükségleteket kielégítő üzletekben (pl. szupermarket, posta, bank, gyógyszertár).  Az osztrák szomszédaink óvatossága elgondolkodtató és egyéni szinten akár követhetjük is őket.

A COVID-19 ötödik hulláma tetőzött Magyarországon, továbbra is csökken az aktív betegek száma. Kíváncsi leszek, a most bevezetett enyhítéseknek milyen hatásai lesznek.

A heti összesített adatoknál is csökkenés mutatkozik, de ezen a héten is 534-an hunytak el COVID-19 következtében.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányszámát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék (piros vonal) alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon a héten meghaladta a 20 százalékot a pozitív minták aránya, ez az arányszám az előző héthez képest szerencsére csökkent.

24 hónapja éljük fura és szokatlan életünket, sok új szabállyal. Február a regisztrált új beteget számával a dobogós, harmadik helyet csípte meg.

Az aktív betegek száma a hó utolsó napján jelentősen kevesebb, mint a hónapban újonnan regisztrált betegek száma. Ezt azt mutatja, hogy most gyorsabb a gyógyulás.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hónapokban már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni. Néhány oltóponton csütörtökön és pénteken délután, szombaton egész nap időpont-foglalás nélkül is lehet az oltást kérni. Az oltópontok listája és nyitvatartási ideje a hivatalos oldalon megtalálható.

Hazánkban 5 éves kortól kérhető az oltás. Jelenleg a 12-18 év közötti gyermekeket Pfizer és Moderna vakcinákkal, az 5-11 év közötti gyermekeket pedig Pfizer vakcinával oltják.

A 2021. december 15-én megkezdődött az 5-11 közötti gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon. A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosoknál is kérhető az oltás.

Lehetőség és szükség is van a harmadik oltás felvételére, ha az előző oltástól számítva már eltelt 4 hónap.

A negyedik oltás is kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta eltelt 4 hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, háziorvossal.

2022. március 4-ig 6.396.404 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 6.173.237 fő már megkapta a második oltását is. 3.816.971 fő a harmadik oltását is felvette.

A héten nagyon kevesen kaptak oltást:

  • Első oltást 4.464 fő kapott
  • Második oltást 9.537 fő kapott
  • Harmadik oltást 15.695 fő kapott

A negyedik oltást felvevők számáról nincs folyamatos adatközlés. 2022. február 14-én egyszer közöltek adatot, addig 160.566 fő vette fel a négy oltását.

Július 2-től a szomszédos országok határmenti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány fő kap így oltást Magyarországon.

Készítettem egy grafikont az oltást felvevők havi számáról.

A 5 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még 2020. tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!