71. hét

499 napja, 71 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.

Héten ünnepeltük a legkisebb lány 12. születésnapját. Egyik nővérétől saját szerkesztésű, Hanamikoji szabályain alapuló Harry Potter kártyajátékot kapott ajándékba.

Országosan továbbra is csökken az aktív betegek száma. A csökkenés üteme lassult, de egyelőre nem állt meg. Budapesten nem ennyire egyértelmű a helyzet, az egyik nap csökkenést, a másik nap növekedést mutat. Egyre kevesebben szorulnak kórházi és lélegeztetőgépes kezelésre. Héten két napon sem hunyt el senki Magyarországon a COVID-19 következtében.

A heti összesített adatoknál is látszik, hogy hetekig egyre kevesebb beteget regisztráltak, de már második hete enyhe emelkedés látszik.

A 23. heti adatok tört-heti adatokat tartalmaznak, mert csak 5 napnyi adat állt rendelkezésemre. A hétfőn közölt adatok az aktuális heti adatokhoz lettek hozzáadva.

A jobb áttekinthetőség kedvéért készült néhány új grafikon, amelyeken csak az utolsó 5 hét adatai szerepelnek. Ezeken látszik, hogy Budapesten második hete több az új regisztrált beteg, mint aki meggyógyult. Azért egy kedvező információ is van, a héten nem hunyt el senki a fővárosi betegek közül. Nagyon rég nem volt ilyen hetünk. A heti adatok alapján országosan még több a gyógyult, mint az új regisztrált beteg.

Annyira kaotikus a tesztelések napi száma, hogy inkább a heti tesztek alapján viszem grafikonra a pozitív tesztek arányát. A WHO útmutatása szerint akkor van kézben tartva egy járvány, ha 5 százalék alatt van a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ez az arányszám szerencsére hetek óta alatta van. Sajnos, a pozitív tesztek arányában látszik egy enyhe emelkedés, még nem jelentős ugyan, de érdemes figyelni rá.

Hetente levett mintából a pozitív tesztek aránya

A KSH által közölt, heti összesített halálozási adatok mellé tettem a COVID-19-es halálozások számát egy grafikonon. A heti halálozások száma újra a sok évi átlag közelében van. A KSH adatközlés kb. négy héttel van elmaradva, de néhány hétig visszamenőleg is módosítanak az adatokon, így a grafikon még változhat.

Az Európai Unión keresztül hazánkba a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcináiból érkezik szállítmány. A magyar kormány ezek mellett az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinát engedélyeztette.

Az utóbbi hetekben már nincs oltási sorrend, egyénileg lehet oltásra időpontot foglalni.

A vakcinából annyi van az országban, hogy mindenki megkaphatja azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Már hazánkban is engedélyezték a 12-15 éves gyermekek részére az oltást, így a szülők által már őket is regisztrálhatják a védőoltásra.

2021. július 23-ig 5.588.272 fő kapott oltást hazánkban, és közülük 5.357.511 fő már megkapta a második oltását is. Július 2-től a szomszédos országok határ menti településeiről is át lehet jönni Magyarországra oltásért, de a napi adatközlés nem tér ki rá, hány személy kap így oltást Magyarországon.

A 12 éven aluli gyerekek részére még mindig nincs engedélyezett oltás, emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!