46. hét

324 napja, 46 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
153 napja, kicsit több mint 21 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
82 napja, 11 hete és 5 napja november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak.

Szombaton ismét színházba voltunk. 🙂 A dzsungel könyve – 25 éves jubileumi előadását néztük meg. Nagyon jó előadás volt, nagyon tetszett, örök emlék marad. Szeretem ezeket az online színházi előadásokat, mert olyanokhoz is eljuthatnak ezek a darabok, akiknek a távolság vagy más ok miatt nem volt mondjuk eddig élőben megtekinteni. Mi eddig ritkán jártunk színházba, de most lehetőségünk van rá, hogy online közvetítéseken megtekinthessünk egy-egy előadást. Tudom, hogy nem ugyanaz az élmény, de a semminél ez is több.

Tovább csökken az aktív fertőzöttek száma. 2021. januárban naponta átlagosan 96-an hunytak el a Covid-19 betegség következményében. Az utolsó héten naponta átlagosan 79-en hunytak el, jó látni azt, hogy egyre kevesebb az áldozat.

A heti adatokat tartalmazó grafikonnál, hatodik hete a gyógyultak száma van magasabban. A héten egy nagyon picit emelkedett a múlt héthez képest az új regisztrált betegek száma, bízom benne, hogy nem fordul meg a tendencia.

A Pfizer és most már a Moderna vakcinával is oltanak jelenleg hazánkban. 222 005 fő kapott oltást eddig. 2021. január 19-én, kedden elkezdték beadni a második oltást, 56 825 fő már a második oltását is megkapta.

A vakcinából még soká lesz annyi az országban, hogy mindenki megkaphassa azt. Legalábbis azok, aki kérik és nem merül fel náluk oltást kizáró tényező. Gyerekeknek még nincs oltás, de az oltás bármely összetevőjére allergiás reakciót mutató személyek és pl. a penicillin érzékenyek sem kaphatják meg a jelenlegi oltást. Emiatt az eddig is használt védekezésre még sokáig nagy szükség lesz.

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavaly tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!