42. hét

296 napja, 42 hete és 2 napja zárták be az iskolákat az előző tanévben, és kezdett el terjedni hazánkban a vírus.
125 napja, kicsit több mint 17 hete, szeptember 1-én elkezdődött a 2020/2021-es tanév.
54 napja, november 11-én a középiskolák és az egyetemek újra bezártak. 2021. január 11-én ezek újra kinyitnak, de én ezzel nem értek egyet.

Végre az aktív, a kórházban és lélegeztető gépen lévő betegek száma is csökkent, de még mindig 100 fölött van a naponta elhunytak száma.

A heti adatokat tartalmazó grafikonnál, végre a gyógyultak száma van magasabban. Ennek örülhetünk. A havi új betegek számát tartalmazó diagramon sajnos jól látható, hogy 2021. januárjában 3 nap alatt regisztrált új betegek száma csak kicsit marad el a 2020. március 15. és augusztus 31. között regisztrált új betegek számától. Holnapra már több beteget fognak regisztrálni 2021-ben mint a 2020-as első hullámban tették.

Az ünnepek közt 80 ezer Pfizer-vakcina érkezett hazánkba, amellyel 40 ezer egészségügyi dolgozót tudnak beoltani országszerte. Ezernyi a lentiekhez hasonló kérdés van még bennem az oltással kapcsolatban, de az idő haladtával egyre több kérdésere választ kaphatunk.

  • Mennyi ideig véd az oltás, milyen időközönként kell ismételni?
  • Teljes védelmet nyújt, vagy csak enyhébb lefolyású lesz a fertőzés?
  • Ha nem nyújt teljes védelmet és elkapom, akkor tünetmentesen is továbbadhatom-e a vírust?

Egy biztos, ha továbbra is betartjuk Kemenesi Gábor virológus ajánlásait, amit még tavasszal tett, akkor védhetjük magunkat és környezetünket. Ezekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy lassabban terjedjen a vírus, és győzze az egészségügy a rohamot.

„Béna, de hatékony fegyvereink vannak a vírus elleni küzdelemben, úgy mint a maszkviselés és a kézmosás, ám egyelőre csak ezek vannak. Használjuk őket!”

  • Kerülje a szükségtelen közösségbe járást, a csoportosulást!
  • Az alkalmak számát és az időtartamot is csökkentsük a közösségbe járás (pl. bevásárlás) tekintetében!
  • Maszk, távolság, kézmosás!
  • Követni és túl is teljesíteni minden járványügyi intézkedést!